Reastaurant Week w Chrzanowie
Weź udział w festiwalu jedzenia!
Już 10 kwietnia w Chrzanowie jak i w całej Polsce wystartuje Restaurant Week. Jest to wspaniały festiwal jedzenia, który od lat przyciąga rzesze fanów. To nie tylko możliwość zaspokojenia głodu, ale też okazja do odbycia kulinarnych podróży i poznania dań najwyższej klasy z różnych polskich restauracji. Obecnie trwają zapisy na festiwal, więc każdy mieszkaniec zarówno Chrzanowa jak i powiatu chrzanowskiego może śmiało wziąć udział w tym wspaniałym evencie. W ramach festiwalu każdy będzie mógł za jedynie 59 złotych skosztować specjalnego festiwalowego menu. Przystawkę, danie główne oraz deser przyrządzi 14 szefów kuchni z najlepszych polskich restauracji. Jakie to będą konkretnie dania? Póki co nie wiadomo, bo menu festiwalowe ma być niespodzianką, ale wiadomo jakie propozycje dań restauratorzy przygotowali dla Czytelników.
Przepisy znanych restauratorów
Na pierwszy ogień idzie restauracja Włoska16 z Rzeszowa. Tutaj szef kuchni zaproponował nam parfait z wątróbki. Do przygotowania tego dania będzie nam potrzebna, rzecz jasna wątróbka, do tego boczek wędzony, szalotka, czosnek, masło klarowane, sól, pieprz, czerwone porto oraz odrobina whisky. W towarzystwie tego dania nie może zabraknąć galaretki rokitnik. Składa się ona z pasty rokitnik, wody, cukru oraz kappy. Warto do tego przyrządzić chips z orzecha włoskiego. Dalej mamy sos winegret-anyż-pomarańcz. Co ciekawe swoją niemałą rolę odgrywa tu fenkuł. Pozostałe składniki to: sok cytrynowy, sok pomarańczowy, anyż, olej, xantana, sól i miód.
Kolejną propozycję oferuje nam warszawski Brooklyn Burgers. Jest to przepis na znakomitego, choć wcale nie skomplikowanego burgera. Będziemy do niego potrzebowali: tłustą, zmieloną wołowinę, ser pleśniowy lazur, ser lousiana, bułka typu brioche, boczek wędzony, pomidor, czerwona cebula, sałata rzymska oraz majonez. Z mięsa formujemy kotlety i smażymy na mocnym ogniu z każdej strony. Bułki grillujemy, a następnie przekładamy ze sobą wszystkie składniki.
Następne danie główne pochodzi prosto z restauracji Enjoy z Poznania. To, co jest tu warte uwagi to fakt, że podstawą dania głównego są kopytka. Towarzyszą im kimchi, szparag zielony oraz groszek cukrowy. Dodajemy do tego boczniaka, świeżej marchewki oraz szczypiorek. Istotną rolę w podgrzewaniu warzyw będzie tutaj odgrywało palone masło.